PROIZVODI OD MEDA CRNA GORA
ŠUMSKI MED
Šumski med ne potiče od nektara, već je ili biljnog porekla ("medna rosa") ili životinjskog ("medljika"). U oba slučaja, pčele ga sakupljaju sa listova i grančica različitog zimzelenog drveća i ređe, žbunja. Ovaj med se odlikuje tamnijom...
Najsvrsishodnije za čuvanje meda je plastično, stakleno, porculansko, kameno, niklovano dobro emajlirano, keramičko i drugo posuđe uglačano materijalima koji su neutralni prema kiselinama. Ne odgovara limeno, gvozdeno cinkovano i posuđe sa oštećenim emajlom. Drveni...
HEMIJSKI SASTAV MEDA
Med sadrži više od sto za organizam važnih sastojaka. To su pre svega šećeri kojih ima i do 75% (fruktoza 38%, glukoza 30%, saharoza 1-2%, a ostatak čine maltoza i ostali disaharidi), voda do 18%, organske kiseline 0,3% (jabučna, vinska, limunska, oksalna, mliječna, ),...
KAKO SE DOBIJA MED
Med je proizvod pčela radilica. Pčele sakuplju (usisavaju) nekatar cvetova i skladište ga u specijalne "kesice za med". Nektar koji se uglavnom sastoji od saharoze, izmeša se s pljuvačkom koja sadrži enzime invertaze. Dolazi do hidrolize saharoze i stvara se...
KRISTALIZACIJA MEDA
Med nije kvarljiva namirnica i ne kvari se kao neke druge koje kupujemo svakodnevno, to znamo svi. U svijetu se rade brojna istraživanja prehrandbenih artikala pa tako i ovog, gotovo nekvarljivog proizvoda, meda. Danas već svi znaju kako je proces kod meda u kojem on...
LIPOV MED
Lipov med raspoznaje se po svetloj, bistroj boji i jakom mirisu. Sveži med ima bistru, slabožutu nijansu, vuče se kao neprekidna nit, poseduje izvanredan, nešto oštriji aromatičan miris rascvetale lipe, prijatanog i slatkog ukusa. Lekovite osobine: Lipov med...
MED
Med je slatka viskozna tečnost koja dolazi iz medonosnih biljaka. Med je najčešće vodeni rastvor glukoze, fruktoze, te saharoze. Sadrži aromatične materije, šećer i kiseline. Ima visoku kaloričnu vrednost, sadrži hranjive materije. Deli se na monoflorni i poliflorni....
MED U SAĆU
Med u saću preporučuju brojni lekari, pčelari, farmaceuti i mnogi drugi. Svi znamo da je jako koristan i da povoljno utiče na naš organizam, ali ne znamo kako to utiče i zašto ? Med u saću je skuplji od obicnog meda a često ni oni koji ga u saću prodaju pojma...
VRSTE MEDA
Prema načinu dobijanja, može biti: vrcani (centrifugiran), med u saću, presovan (gnječeni), topljen itd. Prema konzistenciji može biti u tečnom i kristalisanom stanju, a postoje i prelazi između tih stanja, kao i posebno, želatinasto stanje za neke (malobrojne) vrste...